Bouwen aan vertrouwen.


Sterke banden bouwen met klanten is gebaseerd op vertrouwen. Het is de sterkste band die je kan hebben bij het samenwerken of zaken doen met elkaar. Hier zijn drie adviezen als het gaat om het smeden van een vertrouwensband met je klant, collega of medewerker:

1. Zorg ervoor dat je geloofwaardig bent: het lijkt simpel maar het is wel de belangrijkste regel. Zorg er voor dat je het waard bent geloof te hebben in wat je belooft ook daadwerkelijk zal worden uitgevoerd. Wie steevast beloftes maakt en die maar half of helemaal niet nakomt zal nooit het vertrouwen kunnen winnen, dat mag duidelijk zijn. Ben jij geloof-waardig ? Overloop eens de laatste zes maanden en noteer eens voor jezelf welke zaken je hebt beloofd aan te pakken, waar je zelf mee uitpakte, maar niet hebt kunnen realiseren. Als je er een paar noteert dan is er werk aan de winkel. Je bent namelijk niet geloof-waardig. De klanten of medewerkers die je in de steek hebt gelaten, die rekenden op jou, zullen je sneller zien als een onbetrouwbaar persoon.

2. Zorg ervoor dat je een reputatie opbouwt. Een goede reputatie, van een persoon die zijn beloftes nakomt. Dus, doe wat je zegt en zeg wat je doet. Het is niet voldoende aan te kondigen wat je wilt doen, vertel dan achteraf ook dat je het gedaan hebt. Maak gebruik van de nieuwe technologieën om je successen te verkondigen, om te vertellen dat je geslaagd bent in je project. Twitter, Facebook, LinkedIN, … het zijn allemaal kanalen en media waarmee je een reputatie kan opbouwen. De reputatie van een persoon die zijn beloftes nakomt.

3. Zorg voor routineuze consistentie: vertrouwen is gebaseerd op consistentie en daarom is het zo belangrijk dat het steeds nakomen van beloftes zo belangrijk is. Zorg dus dat je bijvoorbeeld zeer routineus bepaalde taken uitvoert. Als je belooft een wekelijkse post te schrijven op je blog, en je komt deze belofte na, dan zorg je door deze routineuze consistentie voor meer geloofwaardigheid. Wie kan blijven volharden in zijn routineuze taken moet een blijver zijn, moet wel een te vertrouwen persoon zijn, dag in dag uit.

Advertenties

Tags: , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s