Het is maar een ideetje.


Vaststelling: de meest terugkerende reden waarom gebruikers hun draagbare computer moeten laten herstellen is het afbreken van de interne aansluitingen van de adapter die de computer voorziet van stroom. En dan heb je Apple, die als fabrikant van de gretig gevraagde MacBook een magnetische aansluiting heeft voorzien die gewoon los komt wanneer iemand over de kabel van de adapter struikelt. Dus geen schade, noch aan de adapterstekker, noch aan de interne aansluitingen.

Hoe komt het toch dat bepaalde kenmerken en karakteristieken quasi onmiddellijk worden gekopieerd door andere fabrikanten en concurrenten en dat geniale uitvindingen (zoals deze magnetische plug er één is) helemaal niet worden overgenomen ?

Heeft het te maken met een gebrek aan visie ? Denkt men bij het designen van een  product nog te vaak  aan het snelle gewin, de betere marges of hoe men door gebruik van kortere kabels een besparing van een paar cent realiseert op de productiekost ? Apple zal waarschijnlijk geen MacBook meer verkopen door deze aansluiting.

Duurzaam ondernemen heeft alles te zien met waarden. En met denken als een klant, niet voor een klant. Neen, de magnetische MagSafe van Mac is niet het meest sexy feature. Maar het getuigt wel van de wil om de klant voorop te zetten en aan zijn comfort te denken.

Advertenties

3 responses to “Het is maar een ideetje.”

 1. Paul Hofmans says :

  Inderdaad Alex, as simple as it is. Apple heeft waarschijnlijk beter begrepen dan wie ook, dat hoe meer je anderen helpt te bereiken wat ze willen, je zelf ook bereikt wat je wil. Simpel en éénvoudig voor wie het begrijpen wil.
  – Paul –

 2. CONSELO.com (@CONSELOdotcom) says :

  Of … Alex… heeft het te maken met de ooh zo vele patenten die Apple op zijn ontwerpen neemt, zodat andere hun idee niet kunnen of durven kopiëren als schrik van torenhoge juridische schade vergoedingen …

  Uw gedachte in de blog is inderdaad “to the point” ! Bij een design dient een bedrijf in eerste instantie te denken aan het standpunt van “de klant” en dus niet uit kosten of marge visie…

  LUISTER DUS EERST NAAR UW KLANT ALVORENS GE BEZINT … en PRODUCEERT…

 3. Rob van den Boogaard says :

  Alex,

  het zou natuurlijk ook kunnen zijn dat Apple deze aansluiting zwaar gepatenteerd heeft. Vandaar dat je hem niet ziet terugkomen.

  Dan zouden de andere het wel willen, maar kunnen ze het risico niet lopen.

  Maar wel mee eens dat deze feature mijn notebook al heel vaak gered heeft van een valpartij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s