Voorraadbeheer: time & the bullwhip


Als je aan voorraadbeheer denkt, denk dan in dagen of weken voorraad. Denk niet altijd in “aantallen in voorraad”. Tijd speelt in voorraadbeheer een cruciale rol. De vraag die men zich in feite bij een goed voorraadbeheer stelt, is: hoelang kan ik voldoen in de behoefte van mijn klant. Dat is meteen één van de bestaansredenen van voorraad: het opvangen van onzekerheden.

Voorraadbeheer kan je visueel voorstellen als een bergrivier die met een groot debiet water aanvoert dat in een meer terechtkomt. De bergrivier is de aanvoer van uw leverancier(s), het meer is uw voorraad, de buffer die wordt aangelegd. Verderop en lagergelegen wordt het water aan een lager debiet en gecontroleerd terug vrijgegeven en stroomt het rustig verder. Het beheer van voorraad is dus bepalen hoeveel water je in het meer wil of kunt houden om de onzekerheid van de aanvoer uit de bergrivier op te vangen. Belangrijk is hier te bepalen wat de ideale hoogte of volume van het reservoir is en wat de aan dit meer verbonden kosten zijn.

Bij de berekening van de optimale voorraad, de bestelgrens en de maximum voorraad wordt rekening gehouden met aantallen maar zal bij de berekening de parameter tijd een bepalende factor zijn. Tijd is cruciaal wanneer we denken aan bijvoorbeeld het inbouwen van een veiligheidsvoorraad of het bepalen van de periodiciteit van de berekeningen. Tijd geeft ons een betere berekening. Een voorbeeld: wanneer je louter op basis van aantallen zou werken dan hou je bijvoorbeeld geen rekening met lead-time: dat is de tijd tussen het effectief beslissen om te bestellen én de verwerking van die bestelling bij de leverancier. In sommige gevallen kan het hier gaan om een paar dagen. Als je verwacht dat er een wekelijkse aanlevering is van goederen dan kan “een paar” dagen gelijk zijn aan de leveringstermijn. Hierdoor kan het dus zijn dat de termijn verdubbelt en je dus geen voorraad voldoende hebt. Het meer komt droog te staan.

Houd in dergelijke situatie eveneens rekening met het bull-whip effect. Het is het effect van een zweep: wanneer het beslissingsproces en/of de keten te lang wordt bij voorraadbeheer, krijg je een pervers effect dat resulteert in uiteindelijk te grote voorraden of ongecontroleerde productie. De grafiek geeft duidelijk aan dat een kleine schommeling bij de retailer tot een serieuze schommeling bij een fabrikant kan leiden. Oorzaak van deze schommelingen is vaak: een te lang en te traag communciatiekanaal tussen bijvoorbeeld retailer en fabrikant.

Het bullwhip effect bij voorraadbeheer

Mijn tip: zorg er voor dat jouw bedrijfsbrede software de mogelijkheid biedt om met tijdsparameters te werken bij de berekening van de verschillende voorraadniveaus. Zorg er tevens voor dat eventuele schommelingen of veranderingen in aankoopgedrag zo snel mogelijk worden gedetecteerd (via sales, inkoop, logistiek) en gecommuniceerd naar de volgende schakels in de keten. Op die manier vermijd je het bullwhip effect.

Advertenties

Tags: , , , , ,

2 responses to “Voorraadbeheer: time & the bullwhip”

 1. Rob van den Boogaard says :

  Hoi Alex,

  Weet je wat ook goed werkt is je voorraad uit te drukken in gelddagen.
  Dus bijv je hebt een product dat €100 kost al 20 dagen op voorraad dat is in voorraadgelddagen dus € €2000.
  Zodra je hiervan verkoopt krijg je dus de omzet daartegen over.
  Bijv: Verkoop €200
  Met dit product heb je dus een 10% effectiviteit op je voorraad beheer.
  Als je zo al je voorraden uitdrukt vs je verkopen krijg je een indicatie van je effectiviteit op je voorraad.
  Hiermee zie je ook gelijk dat als je uit de voorraad van je toeleverancier kunt verkopen je een effectiviteit van 100% kunt halen. Dit is een utopie natuurlijk maar het streven is zo wel heel duidelijk visueel te maken.
  In jouw voorbeeld is de aanlever supplychain van belang.
  Hierop zou je ook de openstaande orders in gelddagen kunnen uitdrukken.
  Dus de omzet * aantal dagen dat deze openstaan, dit is dan weer een indicatie van je leveranciers performance of verhoging van je voorraadgelddagen.

  Leuke column.

  Groeten Rob van den Boogaard
  BCG E-Projects

 2. Rudi De Bondt says :

  Helemaal akkoord Alex, de betere softwarepakketten laten niet alleen toe rekening te houden met de levertijd van de leverancier, maar houden eveneens rekening met een minimale voorraad ter overbrugging van de bestel-leverperiode.
  Het wordt dan helemaal mooi als deze minimum en nominale voorraad ook nog eens automatisch kan aangepast worden in functie van de behoefte volgens seizoenen, en dit op basis van historieken.

  Daarnaast is er steeds een spanningsveld tussen het voorraadbeheer en het financieel beheer, waar de rotatie een belangrijk issue is.

  Als winkelier is je klant dienen ‘de’ prioriteit. Als er echter tegelijkertijd een zicht kan gehouden worden op de financiele impact van het al dan niet bestellen van goederen, (afweging voorraadwaarde tegen mogelijk gemiste verkoop) dan hebben we een ideaal systeem.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s