Driekwart managers gelooft eigen data niet. Natuurlijk niet.


Wanneer je met erp-software aan de slag gaat, dan kan een goede reden zijn: het kunnen nemen van strategische beslissingen op basis van data, statistieken en historieken. Door vakkundig gebruik van data en een goede strategie met betrekking tot het indelen, archiveren en catalogeren van de data, kunnen immers na verloop van tijd tendensen worden gezien, voorspellingen worden gemaakt en mogelijke fouten worden opgespoord.

Mijn tip: Stel je als erp-gebruiker al van bij de implementatie de vraag: welke informatie wil ik uit mijn systeem halen, hoe wil ik die interpreteren, wat is belangrijk, waarvoor en wie moet wat doen met deze informatie. Deze vragen zijn belangrijk voor de indeling van bijvoorbeeld de producten, het gebruik van aparte analytische codes, het indelen van de grootboekrekeningen, het inrichten van een systeem voor projectmanagement, enz …

Vraag je dus niet alleen af hoe de factuur er moet uit zien, maar ook welke gegevens ze moet bevatten en of je aan de hand van die gegevens ook de verkoopanalyse kan maken. Mijn tip: Leg een lijstje aan met de verplicht in te vullen velden en de reden waarom ze moeten worden gebruikt.

Vaak komt men na verloop van tijd tot de vaststelling dat men met de beschikbare gegevens geen sluitende beslissingen kan nemen. Dit is vaak te wijten aan een slordig omgaan met data en het slecht invullen van verplichte velden. Mijn tip: Leg de gebruikers van het erp-systeem uit waarom het gebruik van bepaalde velden van het grootste belang is. Als het hoofd niet weet waarom data in te vullen, zal het hand het niet doen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s