Software: denk business, niet IT !


In een snel wijzigende wereld veranderen bedrijfsprocessen voortdurend en moeten de informatiesystemen noodgedwongen snel kunnen volgen. Een flexibele en wendbare sofware-architectuur is een voorwaarde om dit te kunnen realiseren.

SOA (Service Oriented Architecture) is een architectuur die informatiesystemen opdeelt in afzonderlijke componenten waardoor ze flexibeler worden en sneller aangepast kunnen worden om (snel veranderende) bedrijfsprocessen te automatiseren, verschillende applicaties te integreren, etc.

De onderste laag (de applicatie laag) bevat de verschillende bedrijfsapplicaties (ERP, CRM, SCM, …).In de service laag worden de services opgeslagen. De business proces laag roept de services op die aldus samenvloeien in bedrijfsprocessen. Bedrijfsprocessen zijn dus gebaseerd op een aantal services, die op hun beurt informatie ophalen uit de bronapplicaties.

Waar je dus vroeger verschillende applicaties had die als een spaghetti verbonden waren via allerlei interfaces, worden in dergelijke architectuur de processen losgetrokken van de applicaties. De service laag is dus de toegevoegde waarde van SOA, ze vormt de lijm tussen applicaties en bedrijfsprocessen. De werking van informatiesystemen wordt zo eerder ‘business’ dan IT georiënteerd. Services bieden, als geïsoleerde componenten, informatie of functionaliteiten ter ondersteuning van de processen. De service oriëntatie zit hem dus in het feit dat je services maakt die meer business gericht zijn dan applicaties.

Wijzigingen in bedrijfsprocessen moeten vertaald worden in IT wijzigingen: processen eerst, informatiesystemen volgen! Goed beschreven bedrijfsprocessen vormen dus een voorwaarde voor SOA, ze vormen het startpunt.

Conclusie: bedrijven die ambities hebben richting een procesgeoriënteerde organisatie, met flexibele en geautomatiseerde processen, denken best even na over hun IT architectuur en hoe ‘service oriented’ die wel is.

Vrij naar jeroen@zorros.be, met vriendelijke toestemming. Zie ook zijn blog

Advertenties

One response to “Software: denk business, niet IT !”

  1. Toned says :

    Interessant artikel, bedankt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s